• Ənginar

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 683

Tarix : 30.06.2017, 14:00

Bölmə : Faydalı bitkilər




Aralıq dənizi reqionundan qələn və hal hazirda Avropa və Cənubi Amerikada becərilən çoxillik bitkidir.

100 qr ənginarda – 57 kilokalori

Ənginarın tərkibində sellüloza, dəmir, kalsium, kalium, fosfor, karotin və B1, B2, PP, C vitəminləri var.

Ənginar necə yeyilir
Ənginarın yeməli hissələri gülün dibi və yarpaqların ləti hesab edilir. Ənginarın qövdəsi və ucu kəsilir, üzərinə qaralmasının qarşısını almaq üçün biraz limon şirəsi sıxılır və 20 dəqidə ərzində duzlu suda bişirilir. Yarpaqların ləti zövgə uyğun olaraq sousa batırılaraq yeyilir; gülün dibi isə ənginarın ən ləzzətli hissəsi hesab olunaraq ayrıca, və yaxud salatlara əlavə olaraq yeyilir.

Ənginarın faydası
Ənginarda inulin kimi maddənin mövcüd olmasına görə onu şəkər xəstəliyi olan insanların qida rasionuna daxil etmək məsləhəttidir. Ənginar həmçinin qanda xolesterin və triqlitseridlərin səviyyəsini aşağı salan dərmanların istehsalında istifadə olunur. Ənginarın yarpaqlarında ciyərin və ödün funksiyasını qaydaya salan flavonoidlər var. Flavonoidlər həmçinin xərçəng xəstəliyin səbəblərindən biri olan sərbəst radikalların səviyyəsini aşağı salan güclü antioksidant hesab olunur.

Afrodiziak
Ənginarın müalicəvi xüsusiyyətləri artıq qədim zamanlardan bəri tanınmışdır. Bu bitki gülünün incə dibi kişilərin seksual problemlərini aradan götürmək üçün bişirilmiş halda və ya çiy çiy yeyilirdi.

Təbii kosmetika
Ənginar dəyərli bitki olduğu üçün kosmetika məhsulların istehsalında istifadə olunur. O, kosmetik süd, krem, tonik və üz maskaların tərkibində dəyərli inqrediyent kimi istifadə olunur. O, dərini müdafiə edir, və həmçinin təmizləyici, dezinfeksiya edici və dərini dartma effektinə malikdir, iltihabi proseslərin qarşısını alaraq akne ilə mübarizə aparmaqda kömək edir. Ənginarın ağrıkəsici, antivirus və antiallerqik xüsusiyyətləri mövcuddur.

Etiketlər: Ənginarın, olunur, hesab, Ənginar, yeyilir, istifadə, həmçinin, salan, gülün, olaraq, bitki, dəyərli, qarşısını, kosmetika, xüsusiyyətləri, dərini, istehsalında, aşağı, səviyyəsini, tərkibində
Hörmətli Qonaq, siz sayta qeydiyyatsız istifadəçi kimi daxil olmusunuz.
Saytda şərh yazmaq, xəbər göndərmək və eləcə də digər hüquqlardan istifadə edə bilmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyinizi məsləhət görürük.
Qalın mətn Maili mətn Vurğulanmış mətn Silinmiş mətn | Sol kənar üzrə düzləşdir Mərkəz üzrə düzləşdir Sağ kənar üzrə düzləşdir | Təbəssümlərin əlavə edilməsi Linkin əlavə edilməsiQorunmuş linkin əlavə edilməsi Rəng seçimi | Gizli mətn Sitatın əlavə edilməsi Seçilmiş mətni kiril əlifbası transliterasiya ilə dəyişdir Spoyler
BİZİ İZLƏYİN