• İsti qazan yeməklərini ləzzətli bişirmək üçün məsləhətlər

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 3 974

Tarix : 4-07-2019, 10:00

Bölmə : Məsləhətlər


Qaynar qazan yeməkləri mətbəximizin əvəzolunmazlarıdır. Qazan yeməkləri əslində evdə hazırlanan ən asan yeməklərdir. Ancaq konsistensiyanı saxlamaq məharət istəyir.

Qaynar qazan yeməklərinə əsas yaradan əslində üç əsas material vardır: Yağ, soğan və tomat. Qazan yeməklərində ən əhəmiyyətli şey konsistensiyadır. Yeməyin suyu, yağı və tomatı bir bütövlük içində olması həm görünüş, həm də ləzzətdən xəbər verir.

Qazana əvvəl maye yağ qoyulur. Maye yağ üçün keyfiyyətli bir riviera zeytun yağı seçim etməyiniz ləzzəti artıracaqdır. Əgər əlavə etmək istədiyiniz kərə yağı kimi qatı yağlar varsa bunu yeməyə başlayarkən etməyin, ləzzətini verməsi üçün yeməyin bişməsinə yaxın əlavə etməyiniz işin sirridir.

Soğanı mütləq rəndələyin, küp və ya aypara şəklində doğrayırsınız soğanların yeməyin suyuna qarışması üçün qazanınızı ocaqda çox daha uzun müddət tutmanız lazımdır. Qazana duru yağı töküb üzərinə rəndələyədiyiniz soğanı qoyduqdan sonra iki kəsmə şəkər əlavə edin. Bu soğana karameldə etməyə, eyni zamanda, sonra əlavə edəcəyiniz tomat və ya pomidorların turşusunu tarazlaşdırmağa yarayacaq.

Ocağın altını artıq yandıra bilərsiz. Yemək təsvirlərində tez-tez eşitdiyiniz soğanlar qızarana qədər ifadəsi şişirdilmiş bir tərifdir. Yemək bişirməyə yeni başlayanlar üçün qeyd etmək lazım gələrsə, soğanlar heç vaxt qızarmayacaq. Soğanlar yağ və şəkərlə birlikdə karameldə olub tünd sarı bir hal alınca rəndələdiyiniz pomidorları əlavə edin.

Soğanlarda qeyd etdiyimiz kimi, pomidorları də küp şəklində doğrarsanız gözləməniz lazım olan müddət yenə uzanır. Rəndələnmiş pomidorların suyu buxarlanmaya başlayıb qarışıq daha konsistensiyalı bir hal alanda reseptdə ölçüsü verilən qədər tomatı qarışığa əlavə edin. Unutmayın tomat pomidorlardan sonra gəlir, əvvəl qoysanız tomat tərəfi bişir qarışığın içində yumru daşlı bir şəkildə qalır. Tomat olaraq bibər tomatı üstünlük verməyiniz daha doğru olacaqdır, çünki onsuz da təzə rəndələnmiş pomidorları daha əvvəl əlavə etmişdiniz. Tomat qarışıq içində əriyib yox olana qədər qazanı yavaşca qarışdırın.

Bu baza qarışıq bütün ənənəvi Türk qazan xörəklərinin əsasını təşkil edir. Sonrası bişirəcəyiniz yeməyə görə dəyişə bilər. Məsələn cürbəcür doğradığınız tərəvəzləri yavaş bişəndən sürətli bişənə doğru qısa fasilələrlə qazana əlavə edərək və üzərinə ərzaqlar heç vaxt ərzində üzməyəcək şəkildə su və ya bulyon əlavə edərək orta atəşdə, yeməyinizi bişirə bilərsiz. Suyu birdən əlavə etsəniz yeməyinizin konsistensiyanı saxlamazsınız. Su azaldıqca qazana az-az və idarəli bir şəkildə əlavə olunmalıdır.

Paxlalılar üçün əlavə hazırlıq görməlisiniz. Bu işinizi asanlaşdırır. Bir gecə əvvəldən lobyaları suya qoysanız dənələr yumşalır və qabıqları asanlıqla soyulur. Bu sayədə lobyalı xörəyiniz köp, bişirmə müddətiniz qısalır, musiqili qazana ehtiyac duymazsınız.

Yeməyi qiymə etmək istəyirsinizsə, pomidorlardan əvvəl öldürməyi karameldə olmuş soğanların üzərinə əlavə edin və qiymə qırmızı rəngi itirib açıq qəhvəyi rəng alana qədər qovurun.

Əgər ətli yemək bişirmək istəyirsinizsə, ətinizi ayrı qazanda əvvəlcədən pörtün. Pörtmüş ətləri də tərəvəzlər və ya paxlalılarınız artıq yarı bişmiş bir hal alanda qazana əlavə edin. Beləliklə ətiniz yeməyin içində diri qalmaz.

Duz və əlavə etmək istədiyiniz ədviyyatları xörəyiniz bişməyə yaxın olanda əlavə edin. Beləliklə, ədviyyatlar qazanda yanmaz, duzun və ədviyyatın da əyarını qaçırmamış olarsınız.
Etiketlər: əlavə, tomat, qədər, qazana, içində, etmək, əvvəl, qazan, karameldə, pomidorları, sonra, şəkildə, tomatı, qarışıq, yeməyin, üzərinə, etməyiniz, müddət, Qazana, istədiyiniz
BİZİ İZLƏYİN