• Yumurtanı necə qaynadırlar: Bu sadə və mürəkkəbdir! - FOTO RESEPT (DƏRS)

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 20 242

Tarix : 27-09-2015, 11:00

Bölmə : Məsləhətlər


Hesab edilir ki yumurtanı qaynatmaq çox asantdır. Bunun üçün yumurtaları orta həcimli bir qazana qoyub, üstündən onları örtənə qədər su töküb qoyuruq qaynamağa. Qazanın qapağını bağlayırıq və 10 dəqiqə gözlədikdən sonra altını söndürüb yumurtaları soyuq suya salırıq. Sonra ehtiyyatla sındırıb qabığını soyuruq.

Bu qaydaya riayət edənlər çoxdur. Və bu qayda nəsildən nəsilə keçməkdədir. Lakin, çox təəssüf ki, dünya qəlizdir və yumurtanın bişirmə qaydaları birdən artıqdır.

Beləliklə, bizim düşüncələrimiz əsasında belə bir maraqlı suala gəldik ki, əgər yumurtanı soyuq suya yox, birdəfəlik qaynayan suya atsaq nə baş verər. Küfr! Amma yenədə: dahilik! Hamının bildiyi kimi, gözləyəndə vaxt itkisi yaranır. Ona görə də yumurtanı soyuq suda bişirərkən, suyun nə zaman qaynayacağı bizə dəqiqliklə məlum olmur. Buda o deməkdir ki stabil nəticə əldə etmək çətindir. Lakin yumurtanın qaynayan suya atmaq üsulu bizə dəqiq bişmə vaxtını bildirir.

İndi isə bəzi insanlar bu üsuldan çəkindiklərini bildirəcəklər, çünkü onlar fikirləşir ki, yumurta qaynayan suya duşərkən çatlayacaq. Lakın əgər siz yumurtanı incə qaşıqla və yavaş-yavaş suya endirsəniz, həyacanlanmağa heç bir səbəb qalmaz. (düzü, balaca bir risk etməyin qorxusu olmaz).

Beləliklə, əgər bu üsul bizə dəqiq istədiyimiz kimi yumurtanın bişmə vaxtını bildirirsə, niyə də biz ondan istifadə etməyək? Bu sualı cavablandırmaq üçün biz Amerikanın ən böyük yumurta istehsalçısına - American Egg Board müraciət etdik: "Yumurtanı soyutma bişirmək üçün onu çoxlu qaynatmamalıyıq. Əgər yumurtanı 100 dərəcə selsiyada uzun müddət qaynadası olsaq, onun ağı elastik olacaq və sarısı tam olaraq quruyacaq. Nəyə görə belə olur? Çünkü yumurtanın ağı zülal və sudan ibarətdir, bir qədər bişdikdə zülal çürüməyə başlayır və ağda olan su tamamilə itir."

Yumurta çatlamayacaq və bundan hec narahat olmayın. Və əgər siz yumurtanı yavaş-yavaş qaynayan suya salıb 5-7 dəqiqəlik gözləsəniz - siz ən yaxşı nəticə əldə edərsiniz. Sonra yumurtanı soyuq suya salıb, qabığını soyub dada bilərsiniz.

Və sonda bir neçə məsləhət:
1. Əgər siz yumurtanı qaynayan suya salanda çatlamasından çox çəkinirsiniz, o zaman suyu duzlu etmək çatlamanın qarşısını alar.
2. Yumurtanın küt olan tərəfində, içərisində olan pərdə və qabığ arasında boşluq olur. Əgər siz yumurtanı qaynayan suya atmazdan əvvəl iynə ilə həmin yerdən səliqəli deşik açsanız, yenədə yumurtanın çatlamasının qarşısını almış olarsız.
3. Bişdikdən sonra çox məsləhətdir ki yumurtanı olduqça soyuq suya qoyasınız. Və əgər bu su duzlu olsa yumurtanın qabığını soymaq sizə çox rahat olar.

Yumurtanı necə qaynadırlar: Bu sadə və mürəkkəbdir! - FOTO RESEPT (DƏRS)

Yumurtanı necə qaynadırlar: Bu sadə və mürəkkəbdir! - FOTO RESEPT (DƏRS)

Yumurtanı necə qaynadırlar: Bu sadə və mürəkkəbdir! - FOTO RESEPT (DƏRS)

Yumurtanı necə qaynadırlar: Bu sadə və mürəkkəbdir! - FOTO RESEPT (DƏRS)

Yumurtanı necə qaynadırlar: Bu sadə və mürəkkəbdir! - FOTO RESEPT (DƏRS)

Yumurtanı necə qaynadırlar: Bu sadə və mürəkkəbdir! - FOTO RESEPT (DƏRS)

Yumurtanı necə qaynadırlar: Bu sadə və mürəkkəbdir! - FOTO RESEPT (DƏRS)

Yumurtanı necə qaynadırlar: Bu sadə və mürəkkəbdir! - FOTO RESEPT (DƏRS)

Yumurtanı necə qaynadırlar: Bu sadə və mürəkkəbdir! - FOTO RESEPT (DƏRS)

Etiketlər: yumurtanı, yumurtanın, qaynayan, soyuq, yavaş, qabığını, etmək, zülal, qarşısını, sonra, bişmə, dəqiq, duzlu, nəticə, salıb, Beləliklə, Lakin, zaman, vaxtını, yenədə
BİZİ İZLƏYİN