• Alimlər ömrü uzadan məhsulu açıqladı

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 324

Tarix : 4.02.2019, 14:00

Bölmə : Qidalanma qaydaları




Britaniya və Yeni Zelandiya alimləri müəyyənləşdirib ki, sellülozla zəngin məhsulların istifadəsi ürək-damar, diabet, xərçəng, insult və digər bir çox xəstəliklərin inkişaf riskini xeyli azaldır.

Yeni Zelandiyanın Otaqo Universiteti ilə Britaniyanın Dandi Universitetinin ekspertləri məlumat verib ki, gün ərzində 25-30 qram sellüloza qəbulu ürək və daxili orqanlarla bağlı bir çox xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır.

“Lancet” elmi jurnalda qeyd edilib ki, insanlar gündəlik qida rasionunda lifli məhsullara az yer verdiyi üçün əziyyət çəkir. Bu da aşağı kalorili pəhrizlərin dəbdə olması və müasir dövrün qidalanması ilə bağlıdır.

Sellüloz mürəkkəb karbohidratdır. Daha çox yulaf, qara çörək, kartof, kök, mərci və almada var. Qeyd olunur ki, həmin məhsulları təzə və ya suda az bişirilmiş halda yemək olar, amma heç bir halda qızartmaq olmaz. Həm də vurğulanıb ki, bütün taxılları yemək faydalıdır, nəinki lopa və digər emal olunmuş dənli bitkilər.

Alimlərin nəticələri 58 klinik sınaq, 185 analiz və 4635 iştirakçı üzərində aparılan elmi təhlil əsasında əldə edilib. Araşdırma nəticələrinə görə, sellüloza ölüm riskini 15-30% aralığında azaldıb.

Etiketlər: riskini, azaldır, inkişaf, edilib, halda, sellüloza, yemək, digər, xəstəliklərin, bişirilmiş, məhsulları, Sellüloz, bağlıdır, qidalanması, dövrün, olmaz, qızartmaq, həmin, mürəkkəb, çörəkotunun
Hörmətli Qonaq, siz sayta qeydiyyatsız istifadəçi kimi daxil olmusunuz.
Saytda şərh yazmaq, xəbər göndərmək və eləcə də digər hüquqlardan istifadə edə bilmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyinizi məsləhət görürük.
Qalın mətn Maili mətn Vurğulanmış mətn Silinmiş mətn | Sol kənar üzrə düzləşdir Mərkəz üzrə düzləşdir Sağ kənar üzrə düzləşdir | Təbəssümlərin əlavə edilməsi Linkin əlavə edilməsiQorunmuş linkin əlavə edilməsi Rəng seçimi | Gizli mətn Sitatın əlavə edilməsi Seçilmiş mətni kiril əlifbası transliterasiya ilə dəyişdir Spoyler
BİZİ İZLƏYİN