• Hər bir dərdə dərman olan zəncəfil!

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 19 862

Tarix : 26-07-2015, 14:00

Bölmə : Qidalanma qaydaları


Zəncəfil nədir - zəncəfil kökü - zəncəfilin faydaları nələrdir - zəncəfil necə istifadə edilər - zəncəfil hansı narahatlıqlara yaxşı gəlir - zəncəfilin xüsusiyyətləri
Zəncəfil (Zingiber officinale), zencefilgiller familiyasından bir metrə qədər uzanan, incə-uzun yarpaqlı, sarı-qırmızı rənglərdə çiçəklər açan bir bitkidir. Başda Çin olmaq üzrə, Hindistan, İndoneziya, Vyetnam, Yaponiya kimi tropik ya da yarı tropik iqlimlərdə yetişir.

İstifadəsi
Şəfalı bir bitki növüdür. Ədviyyat olaraq istifadə edilər. Dünyanın bir çox mətbəxində ümumiyyətlə kök olaraq istifadə edilər. Güney Çindən gələn Zəncəfil, əvvəl Hindistana; ardından Cənub-Şərqi Asiyaya, Qərb Afrikaya və Kariblərdə yayılmışdır. Zəncəfil bitkisinin şəkilsiz, parçalar halında olan soyulmuş və ya soyulmamış haldakı qurudulmuş kökləri ya da bunların üyüdülmüş as ədviyyat olaraq istifadə edilən qisimdir. Çöreklerin qatılır. Bundan başqa zəncəfilin limonad, şərab, turşu və mürəbbə istehsalında da istifadə edirlər. Mədə narahatlığına, baş dönməsinə yaxşı gəlir və daha bir çox sahədə xeyri var.

Zəncəfil kökünün bileşiminde əhəmiyyətli faktor maddələr var. Təzə zəncəfil faktor maddə baxımından daha zəngin;% 80 su,% 2 zülal,% 1 yağ,% 12 nişasta, kalsium, fosfor, dəmir, B və C vitamini ehtiva edir. Quru zəncəfil su nisbəti% 10'dur.

Zəncəfilin; iştah açan, antiseptik, midevi, qaz sökdürücü, həzmi tənzimləyici, tənəffüs yollarını açan və toksin atici təsirləri var. Zəncəfil qan damarlarını açar, tərləmə və istilik edər, ürəyi canlandırar. Mətbəxdə şorbalara, kartof, sosiska, müxtəlif dolmalar, qızartma ətlər, söğüş, plov, hər cür ağ pendirə, müxtəlif tərəvəzlərə, meyvə salatasına, müxtəlif pastalara, peçenyelərə və kekslərə qatılır.

Londonda St. Bartholomew xəstəxanasında edilən bir klinika işdə, zəncəfilin xəstələrin anestezide oyananda göstərdikləri bulanma və qusma əlamətlərini antiemetik dərmanlardan daha çox qarşısını aldığı ortaya çıxıb.

1.Rahim xərçəngi müalicəsi
Zəncəfil rəhm xərçənginə qarşı güclü bir silah ola bilər. Michigan Universiteti tərəfindən aparılan bir araşdırmaya görə; zəncəfil tozu xərçəngli hüceyrələrə verildikdə bu hüceyrələrin ölməsini təmin edir.

2.Kolon xərçəngi müalicəsi
Minnesota Universitetinin mütəxəssislərə görə zəncəfil, kolorektal xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini yavaşladır.

3.Sabah bulanması
Edilən bir çox araşdırma göstərir ki zəncəfil, səhər bulanması müalicəsində ən az B6 vitamini qədər təsirli.

4.Taşıt tutması müalicəsi
Zəncəfil nəqliyyat vasitəsi tutmasına bağlı mədə bulantısına də yaxşı gəlir.

5.ağrı kəsici və anti-inflamatuar xüsusiyyəti
Zəncəfil təbii ağrı kəsicilər və anti-inflamatuar xüsusiyyət daşıyan qida maddələri arasında iştirak edir.

6.Ateş basması
Atəş basması kimi vəziyyətlərdə xüsusilə çay şəklində zəncəfil istehlak etmək yaxşı gəlir.

7.Soğuk qəbulunluğu və qrip
Zəncəfil, soyuq qəbulunluğu və qripin müalicəsində təsirli bir qida maddəsidir. Çoxu adam mədə bulanması və qida zəhərlənməsi kimi vəziyyətlərdə də zəncəfili faydalı tapır.

8.Migren
Araşdırmalar zəncəfilin miqren ağrılarına qarşı təsirli olduğunu göstərir. Çünki zəncəfil qan damarlarında ağrıya səbəb olan faktorları maneə törədir.

9.Adet sancıları
Çin təbabətində zəncəfil çayı ədəd dövrü kramplar və sancıların müalicəsində istifadə edilir.

10.Diyabetik Nefropatinin önlənməsi
Diyabetli siçanlar üzərində edilən bir araşdırmaya görə zəncəfil, böyrək ziyanını azaldır...
Etiketlər: zəncəfil, Zəncəfil, istifadə, zəncəfilin, yaxşı, gəlir, olaraq, müxtəlif, bulanması, müalicəsi, edilən, müalicəsində, edilər, təsirli, tropik, qarşı, xərçəngi, basması, vəziyyətlərdə, qəbulunluğu
BİZİ İZLƏYİN