• Qidalanarkən bilmədiyimiz zərərlər

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 10013

Tarix : 26.02.2017, 10:00

Bölmə : Qidalanma qaydaları




Ana vətəni Yeni Dünya olan pomidor və kartof yaşıllaşmağa buraxıldığında damarlarında, yarpaqlarında, hətta içində "Solaxay" adı verilən bir zəhər saxlayır. Yaşıla dönməsi yüksək sıxlıqda glikoalkoloit toksinlərdən qaynaqlanır. Payızda turşulu olaraq satılan yaşıl pomidorlar və kartoflar bu zəhəri çox saxlayırlar. Kartof zəhərlənməsi nadir görülməklə birliklə, komanı təqib edən zəiflik və sərsəmlik halıyla başa gəlir. ABŞ-da son 50 ildəki kartof qaynaqlı ölüm hadisələrinin çoxu yaşıl kartof yeməkdən və ya kartof yarpağı çayı içməkdən qaynaqlanmışdır.

Ən çox yediyimiz və sevdiyimiz meyvələrdən olan alma da çox istifadə edildikdə zərərlidir. Alma tərkibində siyanür çıxaran "amigdal" adlı komponent saxladığı üçün çox miqdarda yeyilməsi halında baş gicəllənməsi və ürək bulanması görülə bilər. Ciddi zəhərlənmə vəziyyətində isə qan təzyiqi və ürək sürətində artım, böyrək çatmazlığı və koma görülür.
Etiketlər: kartof, yaşıl, edildikdə, istifadə, meyvələrdən, tərkibində, çıxaran, siyanür, sevdiyimiz, zərərlidir, qaynaqlanmışdır, qaynaqlı, ildəki, gəlir, hadisələrinin, yeməkdən, amigdal, içməkdən, yarpağı, yediyimiz
Hörmətli Qonaq, siz sayta qeydiyyatsız istifadəçi kimi daxil olmusunuz.
Saytda şərh yazmaq, xəbər göndərmək və eləcə də digər hüquqlardan istifadə edə bilmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyinizi məsləhət görürük.
  • İnformasiya
Qonaq qrupunda olanlar istifadəçilər bu xəbərə şərh əlavə edə bilməz.
BİZİ İZLƏYİN