• Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 365 290

Tarix : 31-10-2014, 22:00

Bölmə : Quru yeməklər / Ət yeməkləri / Xəmir işləri / Foto reseptlər

Mətbəx : Gürcü mətbəxi

Hazırlanma vaxtı : Yox

Nəfər sayı : Yox


Tərkibi:
İç üçün:

800 q can (mal) əti
600 q qoyun əti
5 diş sarımsaq
2 baş soğan
1 dəstə keşniş
1 dəstə cəfəri
200-350 ml ət suyu (bulyon)
nanə (təzə olmasa, qurusu da olar)
qara, qırmızı istiot, zirə (hərəsindən 1 ç.q.), keşniş toxumu (2 ç.q.)
duz (təxminən 2 ç.q.)

Xəmir üçün:
1 kq un
2 yumurta
200-300 ml süd
50 ml bitki yağı
duz
Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT


Hazırlanması:
Unu ləyənə ələyib içinə 2 yumurta qırın. 1 ç.q. (üstsüz) duz, 1 st. süd (200 ml), 50 ml bitki yağı əlavə edib xəmir yoğurun. Əgər un artıq gəlibsə, süd, əksinə, xəmir çox sıyıq alınırsa, un əlavə edin. Bərk olmayan, elastik xəmir alınmalıdır. Masanın üstünə un səpin, iri kündə tutub xəmiri yoğurduğunuz ləyəni həmin kündənin üstünə çevirin. 40 dəqiqə saxlayın.
Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT


Qiyməni hazırlamaq üçün əti ət maşınından keçirə, yaxud da iti bıçaqla çox xırda doğraya bilərsiniz. Doğranmış əti qazana yığın. Soğanı çox xırda doğrayın. Ətlə qarışdırın.
Ədviyyatları və duzu qarışdırıb ətə əlavə edin. 5 diş sarımsağı xırda doğrayıb ətə əlavə edin. Göyərtiləri də (keşniş, nanə, cəfəri) doğrayıb buraya qatın, əlinizlə əti yoğurun. 20 dəqiqə saxlayın. Sonra qiyməyə təxminən 200 ml bulyon əlavə edin. Unutmayın: ət suyundan sui-istifadə etmək olmaz, bulyon qiymənin içində qalmalıdır, ondan axıb getməməlidir, bu onunçün lazımdır ki, qiymə yumşaq olsun. Həmçinin, az bulyon əti quru edir.
Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT


Xəmirdən bərabər ölçüdə kündələr tutun. Bunları yayın. Amma çox nazik olmasın. Axı qiymənin tərkibində ət suyu var, nazik olarsa, xəngəl bişən zaman yuxa cırıla bilər. Hər dairənin ortasına 1 x.q. qiymə qoyun. Sonra isə dairənin kənarından başlayaraq qatlaya-qatlaya büzün. Boğça alınmalıdır. Onun “boğaz”ını barmaqlarınızla yaxşı sıxın. Əgər «boğazı» çox uzun alınırsa, onu kəsmək də olar.
Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT


Masanın, yaxud sininin üstünə un səpib hazırladığınız xəngəlləri oraya düzün.

Suya duz töküb qaynamağa qoyun. Ət suyundan da istifadə edə bilərsiniz. Su qaynara düşən kimi xəngəllərin «boğaz»ından yapışıb bir-bir suya salın. Gürcü xəngəlinin qazanı böyük olmalıdır ki, suyu çox, xəngəli az olsun (rahat bişməsi üçün). Ehtiyatla taxta qaşıqla qarışdırın, xəngəllər cırılmasın. Xəngəllər suyun üzünə çıxandan sonra onları daha 15 dəqiqə qaynadın (əgər qiyməni doğramayıb, ət maşınından keçirmisinizsə, o zaman bu müddət 10 dəqiqə olacaq). Bişmiş xəngəlləri yastı boşqablara çəkin.
Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT

Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT


Xəngəl üçün sous da hazırlaya bilərsiniz. Ən yaxşı sous - əridilmiş kərə yağı ilə qara istiotun qarışığıdır. Bu zaman təzəcə döyülmüş dənəvər istiotdan istifadə etsəniz, daha ləzzətli olar.

Başqa bir sous xama və doğranmış göyərtinin qarışığıdır. Keşniş və reyhandan istifadə edə bilərsiniz. Bunun da üzərinə döyülmüş qara istiot səpin.
Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT


Həmçinin xəngəlləri iri buluda çəkə, ortasına kərə yağı qoya, cəfəri və reyhan doğrayıb səpə və mütləq qara istiot vura bilərsiniz.
Gürcü xəngəli resepti - FOTO RESEPT


Nuş olsun!
Etiketlər: əlavə, bilərsiniz, istifadə, dəqiqə, bulyon, xəmir, üstünə, doğrayıb, zaman, xəngəlləri, olsun, xırda, qoyun, istiot, cəfəri, keşniş, alınmalıdır, qiymə, nazik, alınırsa
BİZİ İZLƏYİN