• Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 25 134

Tarix : 19-03-2017, 23:00

Bölmə : Quru yeməklər / Ət yeməkləri / Aş - Plov / Foto reseptlər

Mətbəx : Asiya mətbəxi

Hazırlanma vaxtı : Yox

Nəfər sayı : Yox


Tərkibi:
Düyü
Qoyun, yaxud mal əti
Quyruq
Soğan
Yumurta
Yerkökü
Yağ
Sarıkök
Zirinc və ya quşüzümü
Noxud
Duz
İstiot
Zirə
Zəfəran

Hazırlanması:
Təxminən 3 kq əti iri doğrayın. Ədviyyat vurun.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT

Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Yerkökünün qalın yerini kubik, nazik yerini isə fal-fal doğrayın. İki kiloqrama yaxın yerkökü bəsdir.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Sarı özbək yerköküsü olmasa, adi, narıncı yerkökü də götürmək olar.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Yumurtaları soyuq su tökülmüş qazana, onu isə ocağın üstünə qoyun, qaynara düşəndən sonra 5 dəqiqə bişirin, altını söndürün. Qoyun daha 10 dəqiqə bu isti suyun içində qalsın.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Soğanı yarımhalqa doğrayın. Bir dolu kasa bəs edər.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Bu plov üçün devzirə, basmati əvəzinə adi düyü götürə bilərsiniz. Məsələn, özbəklər kəkir düyüsü ilə bişirirlər. Artlayıb yuyun, isladın.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Doğradığınız əti siniyə yığıb 180-190 dərəcə qızdırıb içinə bir tava qaynar su qoyduğunuz sobada bişirin. Üstü qəşəng qızarsın. İçi tam bişməsə də olar. Təxminən 20-30 dəqiqəyə lazım olan həddə bişəcək.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Qazanı qızdırıb içinə yağ tökün.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Hansı yağı sevirsinizsə, ondan da istifadə edin. Məsələn, bu plov üçün özbəklər ziqir-yağdan istifadə edirlər. Onun tərkibində küncütdən tutmuş kətanadək bir neçə bitkinin yağı var. Ziqir-yağı çox qaynar edirlər, ağ tüstüsü çıxanadək qızdırırlar.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Yağa bir qədər ərinmiş quyruq yağı da qata bilərsiniz.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Əvvəlcə yağa doğranmış soğanı tökün.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Ziqir-yağda soğan qızartmaq bir az çətindir. Çünki o köpüklənir və soğanın durumunu yoxlamaq üçün onu yağdan çıxarıb baxmaq lazım gəlir. Üstəlik, kim zəmanət verir ki, onun dadı xoşunuza gələcək. Odur ki, hansı yağdan yeməyə öyrəşmisinizsə, plovu da onunla bişirin.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Soğanın rəngi dəyişib ölçüsü kiçilirsə, deməli, qovrulduğu bəsdir. Sıra kubik doğranmış yerkökündədir. Sarı yerkökü də varsa, birinci onu əlavə edin, çünki narıncıya nisbətən daha gec bişir.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT

Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Zirə, duz, istiot əlavə edin.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


İndiki zəmanədə plovun içində yumurtaya nadir halda rast gələrsən. Əvvəllər ət olmayanda plovu onunla bişirirmişlər. Bizim plovdakı yumurtalar isə ona dadla yanaşı, gözəl görüntü də verəcək.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Yumurtaları yerkökülərin böyrünə düzün.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Qarışdıranda ehtiyatlı olun, paralanmasınlar, heyifdir.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Yumurtalar saralanda artıq növbəti mərhələyə keçmək olar. Bu müddətə ət artıq hazır olacaq.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Halqa doğradığınız yerkökünü qazana əlavə edin.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Azca su tökün. Elə olsun ki, tavadakıların üstünə çıxsın. Sonra əti düzün.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Quyruq tikələrini də düzün.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Zirinc, turşaşirin kişmiş və bişmiş noxudun qarışığını üstünə düzün.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Qazanın ağzını örtün, ocağı azaldın. 40 dəqiqə-1 saat bişməsini gözləyin.

Düyünü tökməzdən əvvəl əti qazandan çıxarın. Ancaq ehtiyatlı olun - ət çox yumşalır və az qala tel-tel ayrılır.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Düyünü döşəyin, hamarlayın, su, duz tökün, ocağı artırın.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Üzərinə zəfəran dəmləməsi gəzdirin.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Düyü suyun hamısını çəkəndə bir azca diri qalacaq. Onu təpələmə yığın. Ocağı azaldın.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Düyünün kənarına əti düzün. Düyü təpəciyinin zirvəsində çuxur açın. Qırmızı zirinci, yaxud quşüzümünü buraya doldurun. Dəmə qoyun.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT

Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Bu plovu süfrəyə vermək məharət istər. Çünki bəzəməyi ayrı aləmdir.

Əti götürüb bir hissəsini kubik doğrayın.
Yerkökü halqalarını və zirinci də ayrıca qaba yığın.
Bişmiş quyruğu və yumurtaların bir hissəsini dilimləyin.
Düyünü kubik doğranmış (təbii ki, içindəki bişmiş yerköküdən söhbət gedir) yerkökü ilə qarışdırın.
Buluda düyünü yığın. Ət, yerkökü dilimləri, zirinc, yumurta ilə bəzəyin.
Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT

Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT

Bayram plovu resepti - FOTO RESEPT


Nuş olsun!
Etiketlər: yerkökü, düzün, kubik, doğrayın, tökün, əlavə, üstünə, yağdan, doğranmış, Düyünü, plovu, dəqiqə, bişirin, yığın, içinə, qaynar, ehtiyatlı, Yumurtaları, qazana, Çünki
BİZİ İZLƏYİN