• Süfrə düzümü və süfrə bəzəyi necə olur?

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 879

Tarix : 16.07.2017, 12:00

Bölmə : Süfrə düzəni


Xüsusi ya da rəsmi dəvətlər hamımızı həyəcanlandırır.Hansı tip örtük seçilməli,süfrə necə bəzənməli, oturma nizamı necə olmalı, çəngəlin qaşığın yeri hara, əvvəl hansı təqdim edilməli fikirləşərkən əlimiz-ayağımıza dolaşar:)Qonaqlarımızı xoşbəxt etmək və verdiyimiz dəvət uzun müddət danışılsın istəyərik. İndi Hope sizə addım-addım necə qəşəng bir dəvət süfrəsi hazırlayacağımızı deyəcək….

Süfrənin nizamı.
Dəvət hazırlığı əvvəlcə mövzunun nə olduğun (ad günü, evlilik il dönümü vs.) təyin olunmasıyla başlayar. Daha sonra dəvət ediləcək insanlar təyin olunar və ən az 1 həftə əvvəldən dəvət edilər. Təbii ki,nişan, nikah kimi dəvətlərdə bu müddət ən az 2-3 həftə olmalıdır.

Süfrə Qaydaları.
İndi sıra süfrə hazırlığına gəldi. Hamımız evimizdəki vəsaitlərlə hazırlayarıq süfrəmizi amma bəzi diqqət yetirilməsi lazım olan ipucları var.

Bunlardan birincisi süfrə seçimi,masadakı uyğunlaşma süfrə ilə başlar. Süfrə və salfetlər bir-birinə uyğun olmalıdır,salfetlər diqqətlə hazırlanmalıdır. Kətan, işləməli kətan örtüklər süfrənizi daha qəşəng göstərəcək. Süfrənin ölçüləri masa ilə mütənasib olmalıdır, yəni nə çox qısa nə də ayağa dolanacaq qədər uzun olmamalıdır.

Ziddliklərlə də gözəl bir masa hazırlana bilər amma rəsmi bir dəvət verəcəksinizsə süfrənizdəki hər şeyin ahəng içində olması lazımdır. Tək-tək qab, bardaq ya da çəngəl bıçaq deyil bir-biriylə uyğun dəstlər seçilməlidir.
Masaya yerləşdirəcəyiniz qablar dəvətdə xidmət edəcəyiniz yeməklərin ipuclarını verər. Məsələn şorba ikram ediləcəksə mütləq şorba kasası qoyulmalıdır.

Çəngəl-qaşıq-bıçaq
İstifadə məqsədlərinə görə,xaricdən başlayıb içəriyə doğru yerləşdirilər.

Qablar
Xidmət qabı, yemək qabı, salat qabı və çörək qabı istifadə edilməlidir. Ancaq yuxarıda da bəhs edildiyi kimi yemək menyusunda iştirak edən yeməklərə görə uyğun qablar əlavə edilə bilər.

Masaya qoyulan dəstlərin yerləri
- Yemək çəngəli qabın soluna
- Yemək bıçaqı qabın sağına;
- Yemək qaşığı qabın sağına,çəngəlin yanına;
- Su stəkanı qabın sol ön qisiminə;
- Şərab stəkanı su stəkanının sağına;
- Duz və istiot qabı iki xidmət qabı arasına;
- Yağ və sirkə süfrənin ortasına yaxın;
- Meyvə qabı ortaya;
- Çörək qabı ortaya;
- Çiçək bəzəkləri süfrənin ortasına;
- Salfet xidmət qabının soluna qoyulmalıdır
Yemək zamanı unudulmamalı olanlar

Dəvətdən əvvəl ev sahibinin qonaqlarının süfrənin harada oturacağını təyin etməsi lazımdır. Bu qərarı verərkən bir-birini tanıyan ya da bir-birlərinin söhbətini sevəcək insanlar yan-yana gətirilməlidir. Xidməti evin xanımı edirsə, sağında oturan qadından başlanır.

Xidməti qarson edirsə, xidmətə ev sahibinin sağında oturan qadından başlar, soldan davam edər, ən son ev sahibinə xidmət edər. Qarsonun əlindən heç bir şey alınmaz. Qarsondan bir şey istəniləcəksə alçaq səslə istənilər.


Şirni xidmətindən əvvəl süfrə təmizlənir.

İçki istənmədiyi zaman açıqca deyilməlidir.

Xidmət edilərkən israrçı olunmamalıdır.
Bıçaq istifadə etmək lazımdırsa, Çəngəl sol əllə tutular. Bu vəziyyətdə bıçaq sağ əllə tutular və işarə barmağı bıçağın iti olmayan tərəfinə basdırılaraq "kəsmə" əməliyyatı edilir.

Bıçaq ya da çəngəl istifadə edildikdən sonra süfrəyə qoyulmamalıdır. Yeməyiniz bitdikdən sonra çəngəl bıçağınızı qabınızın içinə ya da yanına qoya bilərsiniz.

Qaşıq da bıçaq kimi istifadə edilər. Salat və Çərəz çəngəli, yemək çəngəlindən daha qısadır. Yeməklə birlikdə salat da veriləcəksə, salat çəngəli yemək qabının soluna, yemək çəngəlinin iç tərəfinə qoyular.

Qonaqların qarşısına 3 ədəddən çox çəngəl, qaşıq və bıçaq qoymamağa diqqət yetirilməlidir. Lazım olsa yemək əsnasında bu xidmətlər qaldırılar və lazımlı olanlar təşkil edilər.

Salfetlər rəsmi olmayan yeməklərdə çəngəllərin soluna,rəsmi yeməklərdə isə xidmət qabının içinə qoyular

Bunlara diqqət edin:
Ev sahibindən əvvəl yeməyə başlamayın.
Loxmalarınızı ağızınızı çox doldurmayacaq qədər kiçik parçalar halında yeyin.
Ağzınızda yemək varkən danışmayın.
Qabınızda yemək saxlamayın.
Süfrədəykən dişinizi əlinizlə ya da dişqurdalayan ilə qarışdırmayın.
Səsli şəkildə burnunuzu təmizləməyin.

Dəvət bitdikdən sonra ev sahibinə təşəkkür etmək unudulmamalıdır.Hətta bir gün sonra təkrar zəng edilməli və bu nəzakətli dəvət və gözəl yemək üçün bir dəfə daha kompliment deyilməlidir.

Etiketlər: yemək, dəvət, süfrə, xidmət, bıçaq, sonra, Yemək, qabın, soluna, çəngəl, əvvəl, istifadə, rəsmi, uyğun, etmək, diqqət, çəngəli, təyin, salat, olmalıdır
Загрузка...
Hörmətli Qonaq, siz sayta qeydiyyatsız istifadəçi kimi daxil olmusunuz.
Saytda şərh yazmaq, xəbər göndərmək və eləcə də digər hüquqlardan istifadə edə bilmək üçün QEYDİYYATDAN keçməyinizi məsləhət görürük.
Qalın mətn Maili mətn Vurğulanmış mətn Silinmiş mətn | Sol kənar üzrə düzləşdir Mərkəz üzrə düzləşdir Sağ kənar üzrə düzləşdir | Təbəssümlərin əlavə edilməsi Linkin əlavə edilməsiQorunmuş linkin əlavə edilməsi Rəng seçimi | Gizli mətn Sitatın əlavə edilməsi Seçilmiş mətni kiril əlifbası transliterasiya ilə dəyişdir Spoyler
BİZİ İZLƏYİN




Yandex.Metrica