• Kökəlməyin qarşısını alan qidalar

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 13 798

Tarix : 5-09-2015, 22:00

Bölmə : Pəhriz (diet)


Badam: İnternational Journal of Obesity and Related Metabofic Disorders jurnalında nümayiş olunan bir işdə, 65 yüksək kilolu və obez yetkinin diyetinə badam əlavə olunmasıyla zəifləmə prosesində dəyişmə araşdırılmışdır. Buna görə diyetinə badam əlavə olunan fərdlərdə, 6 ay sonunda çəki itkisindən faiz 11-18 faiz, bel ətrafı itkisindən faiz 9-14 faiz, yağ itkisindən faiz 20-30, su itkisindən faiz 1-6 nisbətində daha müvəffəqiyyətli nəticələr müşahidə edilmişdir. Qan təzyiqi isə bəzi fərdlərdə değişmezken, faiz 11'ə çatan nisbətdə fərq yaşanan kəslər də müəyyən olunmuşdur. Bu ləzzətli və faydalı qidası diyetinizə eklemeli,ancaq yağlı toxum olduğu üçün yüksək kalorisiylə məqbul boşqablarda istehlak etməlisiniz.

Ənginar: Kalium, kalsium və manqan baxımından zəngin olan A, B1 və C vitaminlərini ehtiva edən enginar, səhv qidalanma, dərman və ya spirt istifadəsi nəticəsində yaranan toksinlərə qarşı qaraciyəri qoruyucu rol göstərə, xolesterol və triqliserit səviyyələrinin düşməsində təsirli ola bilən bir qidadır ... İştahın normallaşdırır və sindirime köməkçi xüsusiyyətlər daşıya bilər. Bədən və xüsusilə qaraciyər üçün yaxşı bir təmizləyici olan bu ləzzətli və aromatik qidanın yağ yaxımında faydası olduğu bilinir.

Darçın: Gözəl aroması qədər, əhəmiyyətli sağlamlıq faydaları ilə də diqqət çəkən darçın, qan şəkəri və insulin səviyyələrin normallaşdırır funksional rol oynayaraq çəki itkisinə kömək olur. Heyvan təcrübələrində edilən iş nəticələrinə görə, kiloqram başına 300 mq. darçın verilən siçanların 3 həftə ərzində qan şəkəri emiliminin 17 faiz nisbətində nəzarət altına girdiyi müşahidə edilmişdir. 40 gün sonunda qan şəkəri səviyyələrinin faiz 18-29, trigliserid faiz 23-30, ASLP xolesterolun faiz 7-27 və total xolesterolun faiz 12-26 azaldığı müəyyən edilmişdir. Fevral 2004-ci ildə sonlanan bir işə görə isə insulin müqavimətinin azaldığı müşahidə edilmişdir. Buradan yola çıxaraq glisemik indeksi tarazlıqlanmış fərdlərdə daha məhsuldar kilo itkisi təmin edildiyi, yağ itkisinin sürətləndiyi müşahidə edilmişdir. Bu səbəblə bitki çaylarınızı çubuq darçın ilə dəmləmək, yeməklərə və şirinlərə darçın qatmaqda fayda var.

Nar: Antioksidanlar arasında zənginliyi ilə ön plana çıxan nar, immunitet sisteminin ən mühüm yardımcılarındandır. Su atımına köməkçi xüsusiyyəti, toxumlarının bağırsaq işinə köməyi və toxluq hissinə dəstəyi ilə də tanınır. Meyvə olaraq istehlak edə biləcəyiniz kimi qatıq və salatlara da əlavə oluna bilər.

Armud: Tərkibindəki fitokimyasallar ilə sağlamlığa bir çox qatqısının yanaşı toxluq hissinə də köməkçidir. Bundan başqa, bağırsaq sistemini sürətləndirici xüsusiyyəti ilə zəifləmə diyetlərinə sıxlıqla istifadə edilməsi lazım olan bir meyvədir.

Kırmızı bibər: Bədəni isidici xüsusiyyəti olan qırmızı, maddələr mübadiləsini sürətləndirərkən, edilən işlərdə qida istehlakında 20 dəqiqə belə sonra, oksigen istifadə tutumunu artıra biləcəyi müşahidə edilmişdir. Bu vəziyyətdə bu faydalı təsir üçün yeməklərə bir az daha çox pul bibər əlavə kilo itmkisinə köməkçi ola bilərsiniz.

Kefir: Kefir, quruluşundakı bakteriya və mayalarla sahib olduğu Probiyotik xüsusiyyəti sayəsində həzi asanlaşdırıcı, mədə və pankreas ifrazatlarını artırıcı, barsaklarda da antibakterial təsiri vardır. Xolesterolu salıcı, infeksiyalara qarşı immunitet sistemini basqın hala gətirən xüsusiyyətləri kefir müsbət əhəmiyyət qatarkən, zəifləmə diyetlərinə etdiyi dəstəklə də diqqəti cəlb edir. Fermentləşdirilmiş bir süd məhsulu olan kefirin light formasını gündəlik qidalanmasında mütəmadi olaraq istehlak edənlərin daha müvəffəqiyyətli nisbətlərdə yağ itirdikləri müşahidə edilməkdədir.

Quru qaysı: kaliumun zəngin qaynaqlarından olan ərik, yazın təzə, qışda quru olaraq mütəmadi olaraq istehlak təklif edilən bir qidadır. Qidalandırıcı, həzm problemlərinə köməkçi; stressi, qan azlığını önləyici xüsusiyyətləri olan ərik, yağ yandırma on maddələr mübadiləsini dəstəkləyici olaraq da vəzifə edər. Digər tərəfdən lifli qidalar qan şəkərinin balanslı yüksəlməsini təmin edir. Bundan başqa, zərərli maddələrin bağırsaqda qalma müddətini kısalttıkları üçün də toxluq hissini təmin etmədə də faydalı olduqları müəyyən olunmuşdur.
Etiketlər: müşahidə, edilmişdir, olaraq, istehlak, itkisindən, xüsusiyyəti, köməkçi, darçın, əlavə, fərdlərdə, faydalı, şəkəri, edilən, zəifləmə, müəyyən, təmin, olduğu, toxluq, zəngin, qidadır
BİZİ İZLƏYİN