• Pəhriz tutanlar üçün bəzi qaydalar

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 11 861

Tarix : 23-12-2016, 15:00

Bölmə : Pəhriz (diet)


Yay burnumuzun ucundadır və bir çoxlarımızı qışda yığdığımız yağ ehtiyatlarını əritməyə başlamışıq. İdmanla pararlel əlbəttə ki, pəhrizə önəm vermək lazımdır.

1) Yediyinizə diqqət yetirin. Az yağli ya da yağsız məhsullardan ehtiyatlı olun. Adətən bu məhsullara karbohidrat qatılmışdır və siz yağ əvəzinə çoxlu miqdarda kalorini qəbul etmiş olacaqsınız. Sadə karbohidratlardan uzaq durun və qan şəkərinin oynamamasının və insulin yüksəlməsinin qarşını almaq ölçülü miqdarda kompleks karbohidratlar qəbul edin. İnsulin bədən yağı yığılmasında məsul olan hormondur və yüksək insulin səviyyəsi saxlanılan bədəndə yağı enerji üçün yandırılmasına mane olur. Yüksək karbohidrat pəhrizləri yağsız əzələ kütləsini qorumaq üçün əlverişli olsa da, yağ yandırmaq üçün ideal seçim deyil. Mərci, Yulaf, Qara düyü kimi məhsullardan istifadə edin. Bunların tərkibində yüksək lifli kompleks karbohidratlar var. Ağ çörək, ağ düyü, şirniyyatlardan uzaq olun. Gündəlik karbohidrat qəbulu hər 1 kq çəkinizə 1,75-2,65 qr olmalıdır. Gündəlik maksimum karbohidrat qəbulu isə 120-180 qr arasında dəyişməlidir.

2) Metobolizmanızı yüksəltmək üçün gündəlik yağsız zülal istehlakını artırın. Bu anabolik hormonlarınızı yüksəltəcək. Pəhriz əsnasında əzələ itkisinin qarşısını alın. Əgər pəhriz proqramının gündəlik zülal ehtiyacını ödəyə bilmirsiniz isə, zülal tozlarından istifadə edə bilərsiniz.

3) Doymuş yağ istehlakını zeytun yağı kimi təkli doymamış yağlarla deyişdirin. Çoxlu doymamış yağlar yaxşı yağlar olaraq əlavə edilir və bunlar pəhrizinizin bir hissəsi olurlar. Araşdırmalar göstərir ki, OMEGA-3 yağları sağlamlığımızın yüksəlməsində, yag itkisinin artmasında köməkçi olur. Gün ərzində ən az 10-12 stəkan su için .

4) Qidaların həzm sistemini yaxşılaşdırmaq və çəki itkisini artırmaq üçün lifli tərəvəzlər qebul edin. Brokoli, gül kələm kimi aşağı kalorili mineral və vitamin qaynağı lifli tərəvəz qidalarini artirin. Bu tərəvəzlər pəhriz əsnasında iştahınızın kəsilməsinə köməkçi olacaq.

5) Qəlyanaltılar yemək məcburiyyətində qaldığınız zaman müdrik seçim edin. Çips, qazlı içki və biskvit kimi şirin ya da yağlı yeməklərdən uzaq durun. Yerinə yağsız və duzsuz hazirlanmış toyuğun döş əti, hinduşka əti kimi yağsız ətləri seçin. Qidalanmanızı gündə 5-6 dəfəyə bölməsiniz qəlyanaltılar sizin üçün çox da önəmli olmayacaq.

6) Pəhriz müddətində spirtdən uzaq durun. Alkoqolun qramında təxminən 7 kalori var və asanlıqla həzm olur, yağ olaraq yığılır. Alkoqol qəbulu zamanı artıq kalorilər və spirtdən gələn çox kalori qaçınılmaz şəkildə yağa çevriləcək.
Etiketlər: yağsız, karbohidrat, lifli, qəbulu, zülal, durun, gündəlik, istehlakını, köməkçi, miqdarda, insulin, karbohidratlar, yağlar, əzələ, seçim, istifadə, yüksək, Pəhriz, Gündəlik, tərəvəzlər
BİZİ İZLƏYİN