Tərkibi:600 q ət
1 badımcan
2 kartof
1-2 pomidor
1 baş soğan
2-3 diş sarımsaq
1/2 çili istiotu
təzə şüyüd
duz
istiot
bitki yağı
hazır qat-qat xəmir
Tomat sousu:2 x.q. un
2-3 x.q. tomat pastası
bulyon (lazım olan qədər)
2-3 diş çox xırda doğranmış sarımsaq
2 x.q. kərə yağı
dəfnə yarpağı
duz
şəkər tozu
qara istiot
ağ istiot
reyhan qurusu və ya oreqano
Beşamel sousu:80 q kərə yağı (və ya 4 x.q. zeytun yağı)
3 st. qaymaq və ya süd
1/3 st. un
1 baş soğan
Bəzək:kahı yarpaqları
gül kimi kəsilmiş turp
Hazırlanması:
Tomat sousu:Tavada kərə yağını əridin, un əlavə edərək daim qarışdıraraq qızılı rəng alıncayadək qovurun.
Tomat pastası əlavə edin, qarışdırın. Bulyonu qızdırın, qaynara düşəndə qarışdıra-qarışdıra tomatlı qarışığa əlavə edin, xama qatılığında alınmalıdır.
Duz, istiot, şəkər tozu, xırda doğranmış sarımsaq, dəfnə yarpağı, ağ istiot, reyhan qurusu əlavə edib iki dəqiqə bişirin.
Sonra ocaqdan götürün, qarışdırın, bir kənara qoyun.
Əti bıçaqla xırdalayın. Xırdalanmış soğan, sarımsaq, çili istiotu, şüyüd, duz, istiot vurub qarışdırın (1 yumurtanın sarısını da vura bilərsiniz).
Ət qarışığını iki hissəyə bölün.
1-1,5 sm qalınlıqlı iki kotlet hazırlayın, siniyə qoyub əvvəlcədən 200 dərəcə qızdırılmış sobada 25-30 dəqiqə, hazır olub qızaranadək bişirin.
Kotletlər bişənədək tərəvəzləri hazırlayın.
Badımcanı fal-fal doğrayın. Üstünə duz səpib 10 dəqiqə saxlayın.
Acısını çıxarandan sonra bitki yağında hər iki üzünü qızardın, kağız salfetin üstünə qoyub əlavə yağını axıtmasına imkan verin.
Kartofu suda bişirin.
Pomidorları yuyub dilimləyin.
Beşamel sousu:Unu yağın bir hissəsində qovurun, bulyon əlavə edin, sonra isə qarışdırıraraq qaymağı və ya südü əlavə edin. Ocaqdan götürüb kərə yağının qalanını əlavə edib aktiv qarışdırın. Soğanı ayrı qabda qovurun, əlavə edin. İsti qalsın deyə su hamamında saxlamaq olar.
Zapekanka:Hazır kotletin üstünə tomat sousu çəkin.
Üstünə badımcanları düzüb beşamel sousunu çəkin.
Nazik doğranmış pomidorları düzüb yenə beşamel sousu çəkin.
1 lay doğranmış bişmiş kartof düzün. Üzərinə beşamel çəkin.
Yenə pomidor düzüb beşamel çəkin.
Badımcanları düzüb tomat sousu çəkin, ikinci kotleti üstünə qoyun.
Qat-qat xəmiri 5-6 mm qalınlıqda yayın. Ortasına ətli-tərəvəzli "tortu" qoyun.
Xəmirin kənarlarını 4,5-5 sm qalınlıqda şəridlərə bölün (çalışın, çəpəki kəsəsiniz, onda daha qəşəng görünür).
Şəridləri ətli-tərəvəzli "tortun" üzərinə qaldırın, bir-birinə bərkidərək "səbət" düzəldin.
Səbətin üstünə beşamel çəkin, onu ehtiyatla siniyə döşənib üstünə yağ çəkilmiş perqamentin üstünə qoyun.
Səbətin qulpunu da xəmirdən hazırlayın: 2-3 şərid xəmirdən hörün, sonra səbətin yanına yarımhalqa kimi qoyun. Çalışın ki, ucları arasındakı məsafə səbətin "ağzı" boyda olsun.
Əvvəlcədən 200-220 dərəcə qızdırılmış sobada 15 dəqiqə, qızarıncayadək bişirin.
Hazır olandan sonra səbətin "ağzında", iki tərəfdə diş çöplərinin köməyilə qulpu yapışdırın.
Turpdan çiçək düzəldin. Kahı yarpaqları ilə birlikdə səbəti bəzəyin.
Nuş olsun!
Etiketlər: əlavə, sousu, çəkin, istiot, üstünə, beşamel, qoyun, bişirin, doğranmış, dəqiqə, sonra, düzüb, sarımsaq, qarışdırın, soğan, hazırlayın, səbətin, Tomat, tomat, qovurun