• Mətbəxdə ən çox edilən səhvlərin qarşısını alacaq 20 ipucu

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 3 181

Tarix : 9-07-2019, 10:00

Bölmə : Məsləhətlər


Ara sıra da olsa yemək bişirən hər kəsin, bəzi məsələlərdə qəti fikirləri vardır. "Ən yaxşısı bunu belə etməkdir" deyər və fərqli şeyləri də sınamaqdan qaçırıq. Halbuki bildiklərimizin əksəriyyəti doğru bildiyimiz səhvlərdir. Sizi bu yanlış yollardan döndərmək üçün ən sıx edilən səhvləri topladıq.

Xəmirişi edərkən kərə yağını küp küp doğrayıb istifadə etmək əvəzinə, rəndələməyi sınayın.. Qabın içində daha bərabər dağılacağına görə qarışdırma müddəti qısalır. Bu da gluten yaranmasını əngəlləyir və xəmir işlərinizin daha yumşaq olmasını təmin edir.

Düyü bişirməyə başlamazdan əvvəl mütləq yuyun. Nə bişirirsiniz bişirin, düyünün üstündəki nişastanı yuyarkən, dadının daha yaxşı olduğunu görəcəksiniz.

Əti yemədən əvvəl bir qədər dincəlməsinə icazə verin. İsti ikəm dilimlənən ətin, bütün suyu axar gedər. Qupquru bir ət parçası ilə təkbətək qalırsınız.

Avakado tumunu amerikan armudu sousunun içində saxlamaq, sosun ömrünü azaltmır. Sousun ömrünü uzatmaq istəyirsinizsə, içinə bir az limon suyu əlavə edib hava almayan bir qabda saxlamalısınız.

Duzdan və ədviyyatdan qorxmayın. Yeməkləri bəyənilən insanlar adətən bol bol ədviyyat və ot istifadə edirlər. Sarımsaq, biberiye, zirə fərq etməz. Ədviyyat yemək işlərində ən yaxşı dostunuzdur.

Zirə, keşniş kimi ədviyyatları toxum halında istifadə edəcəksinizsə, ətirlərinin daha güclü olması üçün öncə tavada bir az qovurun.

Duz və istiotu hər şey bitdikdən sonra əlavə etməyin. Bişirmə prosesi boyu yeməyinizi dadarak lazımi əlavə etmələri yavaş-yavaş edin.

İnternetdə görüb bəyəndiyiniz bir yemək tərifi varsa, aşağıdakı şərhlər qisminə mütləq göz atın. Yəqin ki, sizin kimiləri tərifi daha asan və ləzzətli hala gətirmək üçün bir neçə kiçik ipucu təklifini şərhlər hissəsində yazmışdır.

Bir resepti sınayanda ona riayet edin. Çox kritik materialları başınıza görə dəyişdirib sonra da "Bu resept pisdir" deməyin.

Əgər bir tərif materialları iki dəfə artırırmaq istəyirsəniz, bunu bütün materiallara etməyi unutmayın. Əks təqdirdə dadı heç vaxt eyni olmayacaq. Çünki xüsusilə xəmir işi görmək bir elmdir.

Bir şeyləri karamel kimi olana qədər soteleyecekseniz, tavanın kifayət qədər geniş olmasına diqqət edin. Əgər hər şeyin üst-üstə yığıldığı bir tava və qazan istifadə edirsinizsə, istədiyiniz nəticəyə çata bilməzsiz.

Bir yemək üçün həm soğan, həm də sarımsaq qovurmaq lazımdırsa, soğanlar yumşalmayana qədər sarımsaqları qazana qoymayın. Çünki soğanların qızartması bir az daha artıq vaxt alır. Əgər hamısını eyni zamanda atsanız soğanlar ölənə qədər sarımsaqlar yanır.

Çin viqnası, brokkoli kimi yaşıl tərəvəzləri, yaxşıca inadı keçənə qədər pörtməyin. Onun yerinə buğda xəfifcə bişirin. Beləliklə, həm kövrəklik, həm də rənglərini itirmirlər.

Şirin kartofları normal sobada bişirmək varkən mikrodalğalı sobaya qoymayın. Çünki qabığını soymadan sobaya atanda, kartofun tərkibindəki təbii şəkərlərin karameldə olmasını təmin edərsiniz.Nə duza, nə istiot, nə yağa, nə də kremə ehtiyacınız olur. Çölü çıtır, içi yumşaq və şirin kartoflar əldə edərsiniz.

Qiyməni çox yoğurmayın. Artıq yoğurulmuş qiymə, ətin sərtləşməsinə və toxumasını itirməsinə səbəb ola bilər.

Makaron qaynatma suyuna yağ qoymayın, duz kifayətdir. Süzdükdən sonra da yumayın. Üzərindəki nişasta molekulları sousun makaron yapışmasını asanlaşdıracaqdır.

Brüssel kələmini pörtməyin, soteleyin. Pörtmüş Brüssel kələminin qoxusu çıxar və toxuması yapış yapış olur. Onun yerinə kələmləri ortadan ikiyə bölüb zeytun yağı və sarımsaqla soteleyin.

Omlet edərkən içindəki materialları yumurtayla qarışdırmadan əvvəl ayrı bir tavada bişirin. Beləliklə, pendir, tərəvəz, ət kimi materialların suyunu yaxşıca buxarlanmış və omleti yanmadan xilas etmiş olarsınız.

Tort edərkən kremi sürmədən əvvəl tortun soyumasını gözləyin. Əks təqdirdə sosial mediada çox paylaşılan o fəlakətlərdən biri ilə qarşı-qarşıya qala bilərsiniz.

Yumurtaları heç vaxt mikrodalğalı sobada bişirməyin. Rezin kimi bir şey əldə edərsiniz.
Etiketlər: qədər, yemək, istifadə, əvvəl, materialları, sonra, bişirin, qoymayın, edərkən, əlavə, edərsiniz, Çünki, içində, olmasını, mütləq, soteleyin, tərifi, təmin, xəmir, yapış
BİZİ İZLƏYİN