• Qidalanarkən bilmədiyimiz zərərlər

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 11 328

Tarix : 26-02-2017, 10:00

Bölmə : Qidalanma qaydaları


Ana vətəni Yeni Dünya olan pomidor və kartof yaşıllaşmağa buraxıldığında damarlarında, yarpaqlarında, hətta içində "Solaxay" adı verilən bir zəhər saxlayır. Yaşıla dönməsi yüksək sıxlıqda glikoalkoloit toksinlərdən qaynaqlanır. Payızda turşulu olaraq satılan yaşıl pomidorlar və kartoflar bu zəhəri çox saxlayırlar. Kartof zəhərlənməsi nadir görülməklə birliklə, komanı təqib edən zəiflik və sərsəmlik halıyla başa gəlir. ABŞ-da son 50 ildəki kartof qaynaqlı ölüm hadisələrinin çoxu yaşıl kartof yeməkdən və ya kartof yarpağı çayı içməkdən qaynaqlanmışdır.

Ən çox yediyimiz və sevdiyimiz meyvələrdən olan alma da çox istifadə edildikdə zərərlidir. Alma tərkibində siyanür çıxaran "amigdal" adlı komponent saxladığı üçün çox miqdarda yeyilməsi halında baş gicəllənməsi və ürək bulanması görülə bilər. Ciddi zəhərlənmə vəziyyətində isə qan təzyiqi və ürək sürətində artım, böyrək çatmazlığı və koma görülür.
Etiketlər: kartof, yaşıl, edildikdə, istifadə, meyvələrdən, tərkibində, çıxaran, siyanür, sevdiyimiz, zərərlidir, qaynaqlanmışdır, qaynaqlı, ildəki, gəlir, hadisələrinin, yeməkdən, amigdal, içməkdən, yarpağı, yediyimiz
BİZİ İZLƏYİN