• Qida təhlükəsizlik tədbirləri

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 2 334

Tarix : 17-05-2017, 10:00

Bölmə : Qidalanma qaydaları


6 ayından etibarən südlə əmizdirəndən sonra (və ya əmizdirmə arasında) körpənizə bişmiş tərəvəz, yumşaq meyvələr və ya az miqdarda əzilmiş tərəvəzlər, meyvələr və ya ana südlə qarışdırılmış dənli bitkilərdən hazırlanmış sıyıqlar kimi qidaları verməyə başlayın! Bərk qidalara başlamaq həm siz, həm də körpəniz üçün dönüş mərhələsidir. Bu, dünyada olan ən gözəl qidaları və dadları kəşf etmək üçün körpələrin ilk imkandır. Bu zaman qida və qidalanma təhlükəsizliyi çox önəmlidir.

♦ Körpəniz yemək yeyərkən həmişə onun yanında olun, belə ki, o boğulmaq ehtimalı ola bilər
♦ Yeməyə toxunmaqdan və onu tutmaqdan həzz almaq üçün körpənizə fürsət verin.
♦ Körpənizə izn verin ki, öz barmaqları ilə özü-özünü yedizdirsin, belə ki, bu zaman yeməyə qarşı onda maraq oyanacaqdır.
♦ Uşağınız yeməyə maraq göstərməsə, onu məcbur etməyin – növbəti dəfəyə qədər səbr edin.
♦ Əgər siz qaşıqdan istifadə edirsinizsə, körpənizə qaşıqla yeməyi uzatmamışdan öncə o, ağzını açana qədər gözləyin. Körpəniz həm də, qaşığı ağzında saxlamağı da xoşlaya bilər. Başlanğıcda gündə 1 dəfə olmaqla bir neçə çay qaşığı miqdarında yemək verin.
♦ Əgər yemək istidirsə, onu soyumağa qoyun və körpənizə verməmişdən öncə yoxlayın.
♦ Uşağınızın yeməyinə duz, şəkər və ya bulyon tabletləri əlavə etməyin.

Diqqət edilməli məsələlər!
1 yaşından kiçik körpənizə qoz, yer fındığı, quru çərəz məhsulları, toxumlar, ciyər, balıq, dəniz məhsulları, inək südü, yumşaq və ya pazterizə edilməmiş pendir tərkibli qidalar verməkdən çəkinin.

Allergiyalar
Körpənizin pəhrizində müxtəliflik böyük bir əhəmiyyət kəsb etdyi halda, onun bir sıra qidalara qarşı allergiyasının olması da bir reallıqdır. Buna görə inək südü, yumurta, buğda, qoz, fındıq, cərəz məhsulları, toxumlar, balıq və dəniz məhsullarını vaxtında və 6 aydan öncə uşağa verməmək kifayət qədər önəmli hesab edilir. 12 aydan öncə inək südünü içəcək kimi vermək olmaz, lakin 6 aydan etibarən bişmiş məhsulun tərkibində və ya yeməyə qarışdırılmış formada istifadə etmək olar.

Allergik məhsulları uşağınıza çox az miqdarda verin və onda hər hansı bir əlamət və ya allergik reaksiyanın simptomlarının olub olmamasına diqqət yetirin:
♦ Nəfəsalmada çətinlik
♦ Dəridə reaksiya: ləkələnmə, qırmızı səpkilər, qaşındırıcı ləkələr, ağız ətrafı və bəzən isə gözətrafı şişkinlik
♦ Burunaxması
♦ Mədədə rahatsızlıq

Əgər ailənizdə qidalara qarşı allergiya, eqzema, astma varsa, qoz və fındıq məhsulları verərkən xüsusilə diqqətli olmalısınız. İlk əvvəl həkiminizlə, sağlamlıq mütəxəssisi və ya allerqoloqla məsləhətləşin.
Etiketlər: məhsulları, körpənizə, verin, qədər, aydan, yemək, qarşı, qidalara, yeməyə, etməyin, fındıq, Körpəniz, zaman, qaşığı, maraq, istifadə, qidaları, bilər, etmək, yumşaq
BİZİ İZLƏYİN