• Dulce de lecheli qoz peçenyesi resepti

Reseptin məlumatları Baxış sayı: 16 498

Tarix : 24-10-2015, 16:00

Bölmə : Şirniyyatlar / Peçenye reseptləri

Mətbəx : Avropa mətbəxi

Hazırlanma vaxtı : Yox

Nəfər sayı : Yox


Tərkibi:
İçlik üçün:
İki 400 qramlıq dulce de leche bankası (bişmiş qatılaşmış süd)
1/2 stəkan və ya zövqə görə daha çox iri doğranmış qoz

Xəmiri üçün:
3 stəkan (450 qram) ağ un
250 qram kərə yağı, otaq temperaturunda yumşalmış (əritməyin!)
1/2 stəkan (125 qram) şəkər tozu
2 yumurta, ağları sarılarından ayrılmış
1 xörək qaşığı sirkə
1/4 çay qaşığı çay sodası

Hazırlanması:
İçliyi hazırlayın: Ərzaqların içərisində verdiyim keçidə əsasən dulce de leche hazırlayın. Onu hazırlamaq və soyutmaq 3 saatdan çox vaxt aldığına görə vaxtınızı yaxşı planlaşdırın. Dulce de lecheniz kifayət qədər soyuyandan sonra onu bir dərin qaba tökün, qozu əlavə edib yaxşıca qarışdırın. İçliyiniz hazırdır.

Qozun qabıqları üçün xəmiri hazırlayın:
Unu orta ölçülü cəmin içinə qoyun. Kərə yağını əlavə edib dən-dən olana qədər əlinizlə sürtün. Kənara qoyun.
Başqa bir cəmin içində şəkəri yumurta sarıları ilə qarışdırın və bir neçə dəqiqə, qarışıq rəngi açıq olana qədər mikserin orta sürətində çalın.
Ayrıca bir qabda yumurta ağlarını mikserlə yumşaq təpəciklər alınana qədər çalın. Sirkəni balaca bir cəmə, yaxud fincana qoyub çay sodasını üzərinə səpin ki, qarışsın. Qarışığı çalınmış yumurta ağına əlavə edib ehtiyatla qarışdırın.
Bir spatula götürüb yumurta ağını yumurta sarısı və şəkər qarışığına əlacə edin və ehmalca qarışdırın. Bunun üçün mikserdən istifadə etməyin!
Yumurta qarışığını yağ-un qarışığına əlavə edin və xəmir əmələ gələnə qədər ehtiyatla qarışdırın. Alınan xəmir əlinizə yapışmamalıdır, amma bərk də olmamalıdır. (Bir az nəm qumu təsəvvürünüzə gətirin.)

Qoz qabıqlarını bişirin:
Qəlibiniz iki metal lövhədən ibarətdir: Biri xəmiri içinə qoymaq, digəri isə ona qoz qabığı forması vermək üçün, xəmirin üstünə basmaq üçündür. İki lövhəni bir-birindən aralayın (Bəzi qəliblərdə iki lövhə bir-birinə bitişik olur və onları aralamaq mümkün deyil; ən yaxşısı əlinizdə olan qəlibin instruksiyasını oxuyun). Qəlibin hər iki lövhəsinin xəmirə toxunacaq iç tərəfini yüngülcə yağlayın. Bunu xəmirin qəlibə yapışmasına imkan verməmək üçün edirik. Bunu hər 2-3 bişirmədən bir təkrarlayacaqsınız. Qəlibi hər dəqiqə yağlamağa gərək yoxdur.
Xəmirdən bir çimdik götürüb qəlibin bir üzündəki oyuqlara yerləşdirin. Oyuqları ağzına qədər xəmirlə doldurmayın; xəmir oyuğun təxminən 1/3-ni tutmalıdır. Digər lövhəni onun üzərinə qoyub xəmirin üzərinə basın. Bundan sonra daha qəlibi açmayın.
Qəlibi orta istilikdə olan qaz, yaxud elektrik sobanızın üzərinə qoyun. Bir neçə saniyə ərzində qəlibin qulplarını bir-birinə sıxın. Bunu içəridəki xəmirin lazım olandan çox qalxmasının, nəticədə qəlibin lövhələrinin aralanmasının qarşısını almaq üçün edirik. Bir neçə saniyədən sonra əlinizi buraxa bilərsiniz. Qoz qabıqlarının bir qədər qızarmış olmasını yoxlamaq üçün üst qapağı ehmalca qaldırıb baxın. Əgər qızarıbsa onda qapağı bağlayıb indi də qəlibi o biri tərəfinə çevirin. Arabir qapağı açıb qoz qabıqlarının hazır olub-olmadığını yoxlamaq olar. Amma bunu təxminən ilk bir dəqiqə keçməmiş etməyin. Qoz qabıqlarının bayır tərəfi yüngül qızılı rəng alan kimi (içi daha açıq rəngdə qalacaq) qəlibi qazın üzərindən götürün, lövhələri aralayıb qoz qabıqlarını ehmalca qəlibdən azad edin (qəlibi silkələyin, yaxud sizə uyğun olan hər hansı başqa üsuldan istifadə edin). Bu zaman diqqət edin ki, çox kövrək olan qoz qabıqları qırılmasın.
Bütün xəmri istifadə edib bitirənə qədər bişirməyə davam edin. Qabıqları kənara qoyub tamamilə soyudun. Sonra, barmaqlarınızın uclarıyla qabıqların ətrafında ola biləcək artıq bişmiş xəmir qalıqlarını təmizləyin ki, qoz qabıqlarınız ideal görünsün. İstəsəniz həmin o artıq xəmir parçalarını dulce de lechedən hazırladığınız içliyə qata bilərsiniz (mən öz içliyimdə yalnız qozu sevirəm, amma, təbii ki, bu, zövq məsələsidir). Siz həmçinin onu başqa məqsədlər üçün saxlaya, yaxud da eləcə yeyə bilərsiniz.

Qabıqları doldurun:
Bütün qoz qabıqlaırnı bişirib kənarlarını təmizlədikdən sonra hər bir qabığı demək olar ki, ağzına qədər (amma daşacaq qədər yox) dulce de leche-qoz qarışığı ilə doldurun və onları iki-iki birləşdirərək içi dolu qoz düzəldin. Bu əməliyyatı bütün qabıqlar iki-iki birləşənə qədər təkrar edin. Ola bilər ki, bəzi peçenyelərdə dulce de leche qabıqlardan kənara çıxsın, bu normaldır. Dulce de leche bir azdan bərkiyəcək və axmayacaq. “Qozlarınızı” hermetic qabda otaq hərarətində 5 günə qədər saxlaya bilərsiniz.

Nuş olsun!
Etiketlər: lövhələrini, qədər, yumurta, dulce, leche, qarışdırın, xəmir, qəlibi, bilərsiniz, üzərinə, əlavə, qəlibin, sonra, yaxud, xəmirin, hazırlayın, qoyub, qabıqlarının, stəkan, qapağı, dəqiqə
BİZİ İZLƏYİN