Rqaifi şərti olaraq blinçik adlandırırlar. Yəni napnazik blinçiklərdən hazırlanmış kökəyə bənzəyir. Rqaifin içinə ət və ya pendir, yaxud da şirin badamlı, ballı iç qoyurlar.
Tərkibi:
Xəmir:500 q un
15 q yaş maya (yaxud 5 q quru)
1 ç.q. duz
250-300 ml isti su
50 q ərinmiş kərə yağı
50 ml zeyğun yağı
İç:300 q toyuq qiyməsi
2 orta boy soğan
2-3 diş sarımsaq
2-3 ç.q. qırmızı istiot (paprika)
2 ç.q. zirə
2 ç.q. keşniş toxumu
1 balaca dəstə keşniş (yaxud cəfəri)
zeytun yağı
duz
istiot
Hazırlanması:250 ml isti suyu dərin ləyənə tökün, içində mayanı əridin. Sonra duz tökün, unu ələyin. Yumşaq, ələ yapışmayan xəmir yoğurun. Xəmiri 16-20 yerə bölün, kündələyin. Üstünə dəsmal sərin, isti yerdə 30-40 dəqiqə saxlayın. Bu müddətdə içi hazırlayın.
Soğanı iri kubik doğrayın, sarımsağı xırdalayın. Zeytun yağında soğanı qovurun, sarımsağı, həvəngdəstədə əzilmiş ədviyyatı əlavə edin. Qiyməni əlavə edin, çəngəllə əzin, qarışdırın. 5-7 dəqiqə bişirin, duz, istiot vurun, xırda doğranmış göyərti səpin. Ocaqdan götürün, soyudun.
İçi 8-10 hissəyə bölün (kündələrin sayının yarısı qədər).
Sobanı 200 dərəcəyədək qızdırın. Bir kasada bitki və kərə yağını qarışdırın. Kündənin birini əlinizə götürün. Həmin yağa tamamilə batırın.
Taxtanın üstünə qoyun, əlinizlə, barmaqlarınızla çox nazik blinçik halına gəlincə yastılayın. Üstü quruyarsa, barmaqlarınızı yağa batırın.
Blinçikin ortasına iç qoyun.
Əvvəlcə xəmirin sol, sonra sağ tərəfini qatlayın. Barmaqlarınızı yağa batırın, xəmiri yağlayın.
Sonra alt və üst tərəfləri, qatlarda qalan havanı çıxarmaq şərtilə üstə qatlayın. Əlinizlə kökənin üstünə azca basın. "Tikiş"i alt tərəfdə olmaqla çevirin. Bir kənara qoyun.
Daha bir kündəni yağa batırın, əlinizlə yastılayıb blinçik kimi yayın. Birinci içli blinçiki götürüb bu blinçikin ortasına qoyun ("tikiş" aşağı olmaqla). Birinci dəfədə olduğu kimi qatlayın: sol, sağ, alt, üst.
Birinci rqaif hazırdır.
Qalan kündələrdən də belə üsulla rqaiflər hazırlayın.
Hazır kökələri yağlanmış tavaya "tikişi" üzü aşağı olmaqla düzün. Yağın qalanını kökələrin üzərinə çəkin. 5-7 dəqiqə saxlayın. Sonra azca əlinizlə yastılayın. Sobada 35-40 dəqiqə, üstü qızaranadək bişirin.
Nuş olsun!
Etiketlər: batırın, dəqiqə, qoyun, olmaqla, əlinizlə, qatlayın, Sonra, yaxud, blinçik, istiot, Birinci, keşniş, aşağı, ortasına, tökün, bölün, saxlayın, hazırlayın, əlavə, sarımsağı